Fascia is een uitgebreid netwerk van elastisch bindweefsel dat door het hele lichaam loopt. Het omhult, ondersteunt en verbindt verschillende lichaamsstructuren, zoals spieren, gewrichten, botten en organen. Fascia bestaat uit drie lagen: de onderhuidse fascia, de diepe fascia en de verbindende fascia.
De onderhuidse fascia vormt een dicht netwerk van elastische vezels en bevindt zich direct onder de huid. Het bedekt het hele lichaam en fungeert als een schokdemper.
De diepe fascialaag omringt de spieren, pezen, ligamenten, botten, gewrichten, zenuwbanen en bloedvaten in het lichaam. Vanwege de overvloed aan collageenvezels is deze laag sterk en heeft hij weinig elasticiteit. Bovendien bevat de diepe laag veel receptoren, meer dan de spieren.
De verbindende fascia houdt de organen op hun plaats. Omdat stabiliteit hierbij essentieel is, is deze laag minder rekbaar dan de onderhuidse laag.
Samen zorgen de fascia voor stabiliteit en bevorderen ze vloeiende bewegingen. Sommige wetenschappers beschouwen fascia zelfs als het grootste orgaan van het menselijk lichaam, vanwege de overvloed aan receptoren en de hoeveelheid informatie die ze naar de hersenen sturen.
Op zoek naar Fasciatherapie in Moordrecht?

Wat is fascia?
Wat is fasciatherapie?
Fasciatherapie, ook bekend als bindweefseltherapie, richt zich op het behandelen van verstijvingen en verklevingen in het bindweefsel met als doel het bindweefsel soepeler te maken. Dit wordt bereikt door het prikkelen van de mechanoreceptoren in de fascia.
Dr. Robert Schleip, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van fascia, heeft vastgesteld dat de fascia vier typen mechanoreceptoren bevat. Elk type receptor heeft een specifieke locatie, reageert op verschillende vormen van manuele manipulatie en heeft een ander effect op het lichaam. De volgende typen receptoren worden onderscheiden:
- Receptoren die reageren op spiercontracties en -rek door tonusvermindering (Golgi, type Ib).
- Receptoren die reageren op snelle drukveranderingen en vibraties met verbeterde proprioceptie (Pacini en Paciniform, type II).
- Receptoren die reageren op aanhoudende druk en laterale rek door inhibitie van het autonome zenuwstelsel (Ruffini, type II).
- Interstitiële receptoren (type III en IV).
Een therapeut kan deze fasciale mechanoreceptoren manipuleren. Met name de prikkeling van Ruffini- en interstitiële receptoren is interessant, omdat deze receptoren stijfheid kunnen verminderen door remming van het sympathische zenuwstelsel. Deze manipulatie kan handmatig worden uitgevoerd, bijvoorbeeld met specifieke rektechnieken, maar ook met verschillende hulpmiddelen zoals cupping sets of speciale tools.

Wil je graag meer informatie of een afspraak maken voor fasciatherapie bij ZIN van bewegen fysiotherapie Moordrecht?
Voor meer informatie of een afspraak voor een fasciatherapie bij de fysiotherapeut kun je contact met ons opnemen via 0182 – 376177 of fysiotherapie@zinvanbewegen.nl.