Op de laatste dag van februari wordt wereldwijd even stil gestaan bij RSI ofwel Repetitive Strain Injury. Omdat deze dag meestal 28 februari is maar soms 29 februari is dit de enige ‘niet-repetitieve’ dag van het jaar. Dus een ideale dag om ons bewustzijn rond deze aandoening te vergroten. Wij van Fysiotherapie ZIN van bewegen vinden het belangrijk om er ook weer even bij stil te staan en er iets meer over te vertellen. Wat is RSI, waar herken je het aan, hoe kun je RSI voorkomen of nog belangrijker hoe kom je er vanaf als je er last van hebt? Op al die vragen over RSI geeft fysiotherapeute Ellen een antwoord in deze blog.
Wat is RSI?
RSI is de afkorting van Repetitive Strain Injury. Het is een verzamelnaam voor spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders, en/of nek. Repeterende bewegingen en/of een langdurige statische houding zijn de veroorzakers van dit soort klachten. De klachten ontstaan doordat de spieren van schouders en armen continu worden aangespannen. Door overbelasting wordt de doorbloeding minder en gaan de spieren pijn doen. Als deze verschijnselen genegeerd worden, kunnen er pijnlijke ontstekingen ontstaan of zenuwen bekneld raken. Het is bij RSI belangrijk dat je tijdig aan de bel trekt, want de klachten verergeren naarmate je ermee blijft lopen. Vaak wordt RSI te laat opgemerkt. RSI wordt tegenwoordig ook KANS genoemd, Klachten aan Armen, Nek en Schouders.
Wat zijn de symptomen van RSI?
De aandoening ontwikkelt zich in drie stappen.
1e fase: Het begint met pijn en vermoeidheid in de spieren en gewrichten die de herhaalde bewegingen uitvoeren. Deze klachten verdwijnen na een periode van rust.
2e fase: De pijn en vermoeidheid blijven aanhouden, ook na een langere rustperiode. Dit kan gepaard gaan met tintelingen, een slap gevoel en krachtverlies. Dit is hét moment om snel een afspraak met de huisarts of fysiotherapeut te maken.
3e fase: In deze fase ontstaan er ernstige klachten. De pijn blijft dag en nacht aanwezig. Ledematen kunnen opzwellen, kraken, tintelen, stijf worden en zelfs ‘dood’ aanvoelen. Het door RSI aangetaste gewricht kan nauwelijks nog gebruikt worden. Zelfs het oppakken van een glas water kan al zeer pijnlijk zijn. Alleen dit allerlaatste stadium wordt officieel RSI genoemd.
Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, wordt er vaak ook over meer specifieke aandoeningen gesproken zoals een tenniselleboog, muisarm of carpaal tunnelsyndroom.
Wat kun je zelf doen om RSI te voorkomen?
Deze vijf tips kunnen je wellicht helpen om jouw spieren en gewrichten RSI-vrij te houden:
Tip 1: Neem kleine pauzes.
Werk je veel achter de computer? Laat dan regelmatig de handen in de schoot vallen en laat ze daar 30 seconden rusten. Ga daarna weer door. In deze halve minuut wordt de spierspanning verlaagd en de doorbloeding hersteld.
Tip 2: Sta om het half uur op en doe oefeningen
Heb je zittend werk, sta dan om het half uur even op en beweeg je lichaam. Dat doet wonderen. Loop even heen en weer, doe wat rek- en strekoefeningen of maak een paar kniebuigingen. Nog beter is om een stevige wandeling van 5 of 10 minuten te maken.
Tip 3: Let op je ademhaling
Wist je dat mensen die achter de computer werken vaak de neiging hebben om verkeerd adem te halen? Het gaat meestal om een ademhaling hoog in de borst zonder de buik te bewegen. Deze manier van ademen verergert de spanningsklachten in de nek en schouders. Neem daarom regelmatig een ‘adempauze’. Adem 1 minuut langzaam en ontspannen in en uit. Zorg voor een ‘lage’ ademhaling vanuit de buik.
Tip 4: Zorg voor een ergonomische werkomgeving
- Zorg dat je stoel op de goede hoogte staat.
- Ga recht voor je computer zitten.
- Ga op zoek naar andere (verticale)muizen, armsteunen, ergonomische toetsenborden of pauzesoftware.
Tip 5: Versterk je spieren
Sterkere spieren kunnen meer belasting verwerken. Daarom zal de kans op klachten verlaagd worden wanneer jouw spieren beter getraind zijn.
Hoe kom je van RSI klachten af?
Als de RSI of KANS-klachten toenemen, is het belangrijk dat je de hulp inschakelt van onze (gespecialiseerde) fysiotherapeuten. Samen met jou wordt gekeken naar de oorzaak van de klachten. Het is belangrijk om te weten hoe de klachten zijn ontstaan, omdat dit bepalend is voor het juiste herstelproces. Wil je een fysiotherapie afspraak maken om de behandelmogelijkheden te bespreken? Bel dan 0182-376177 of stuur een e-mail naar fysiotherapie@zinvanbewegen.nl of vul het contactformulier op onze website in. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.